Településünkről

Újlőrincfalva Község Heves megye déli részén, a Tisza folyó jobb partján elhelyezkedő, a térség egyik legkisebb települése. A település az 1878-as nagy tiszai árvíz után Lőrinc nevű püspök kezdeményezésére települt ki a mai helyére.

A régi települési hely víz alatt van, hisz a Tisza-tó kialakításakor az egész területet elárasztották, s így alakult ki Magyarország második legnagyobb összefüggő vízterülete, mely a gazdasági tevékenységen túl igen alkalmas turisztikai célok megvalósítására.

A település a rendszerváltás előtt társközségként működött Poroszló községgel közös tanácsi rendszerbe. A nagy összevonások és központosítások odavezettek, hogy a közel 600 főt is számláló településből 1990.évben 256 fő lakosa volt. Megszűnt az önállóság, az iskola, az óvoda az egyetlen munkahelyet biztosító és jól gazdálkodó önálló szövetkezet. A rendszerváltást követően az önálló vezetéssel és önálló gazdálkodással felálló képviselőtestület igyekezett bepótolni a közel húsz éves hátrányt, elmaradást. Elindult a település infrastruktuális fejlesztése / telefon földgáz. Szennyvízhálózat, utak, járdák és a közvilágítás korszerűsítése./

Ma elmondható, hogy településünk teljes körű infrastruktúrával, az információt biztosító internetes háttérrel rendelkező állampolgár barát településsé vált. A közműveken felül igyekeztünk a lakosok lelkivilágán is javítani, segíteni. Olyan kulturális és egyébb programokat szerveztünk, amely érdeklődővé tette a lakosságot, s lassan kinőtték a közügy iránti közönyt, vágytak egymás társaságára, a közösen eltölthető baráti, családi rendezvényekre. A falu lélekszáma folyamatosan gyarapodott, az önkormányzat azon dolgozott, hogy minél kedvezőbb feltételekkel tudjanak a fiatalok és az ide letelepedők lakást építeni. A megélhetési lehetőségüket megtalálni. A munkanélküliség ellensúlyozása sajnos nem nagyon valósult meg. Nem telepedett le új munkahely, inkább a korábbiak is felszámolásra kerültek/ gabona tároló, szövetkezet/. Ezért az önkormányzat igyekszik minél több embert bevonni az állam biztosította foglalkoztatási lehetőségbe.

Az iskola és óvoda Poroszlóval közös fenntartású intézmények, illetve körjegyzőségben intézzük az államigazgatási ügyeket is. Az idősebb korosztályról Gondozási Központ és falugondnoki szolgálat fenntartásával gondoskodunk. Különböző pályázati pénzek ésszerű felhasználásával igyekeztünk a faluképet javítani. A közintézményeink rendbetételén túl létrehoztunk egy emlékparkot, mely a község kitelepedésének 116.évfordulója alkalmából készült.

Környezetvédelmi alaptámogatással a régi anyagbánya helyén Jóléti-tó Szabadidő központ megépítésére került sor. Ez az objektum lehetőséget biztosít a településre látogatók részére, hogy kulturált körülmények között szórakozhassonak, horgászhassonak.

A Tisza part folyamatos kiépítés alatt áll. A 145 telekből álló várhatóan rövid idő alatt üdülőterületté alakítandó rész a maga háborítatlanságával, csendjével a horgászok és csendes turizmust kedvelők felkapott helyévé válhat. A turisták, horgászok jobb kiszolgálás érdekében csónakkikötő megépítése van folyamatba az úgynevezett MAGYARADI lejárónál.

Bízunk abban, hogy az idelátogatók kihasználva ma már a településen is rendelkezésre álló szálláshelyeket jól érzik magukat és törzsvendégei lesznek településünknek.